Inca de acum cativa ani, mai precis de prin 2008, un clujean pasionat de vehiculele pe doua roti, a vrut sa-si depaseasca limitele si s-a apucat de contructia unei biciclete de lemn care, dupa un an de munca a devenit o bicicleta functionala. Clujeanul Czirjak Sandor si-a pus in practica o ambitie mai veche, pornind de la ideea ca, daca, “rotile de lemn ale carutelor sunt functionale”, de ce nu ar fi la fel si rotile unei biciclete?!

La constructia bicicletei, dl. Sandor a folosit atat lemn de esenta tare, cat si lemn de esenta mai moale. Teiul, stejarul, frasinul, fagul, nucul, paltinul, mahonul si acatul, au fost esentele ce le-a folosit. Bicicleta, in afara de cele doua cauciucuri si curelele de transmisie, este 100% din lemn. Ea este functionala, insa trebuie ferita de ploaie si umezeala, chiar daca in prealabil lemnul a fost lacuit.

Ideea de a construi acest vehicul a aparut in urma unui pariu facut cu un coleg de-al sau: “Am vrut sa vedem care dintre noi poate castiga provocarea de a merge de la Cluj la Budapesta  pe o bicicleta din lemn. Asa ca, usor-usor am inceput sa realizez prima bicicleta in totalitate din lemn. La inceput a avut o transmisie pe curele trapezoidale, dar mai apoi m-am ambitionat si mai tare si am trecut transmisia de pe curele pe un lant 100% din lemn. Ca timp, mi-a luat aproximativ un an de zile pentru a construi prima bicicleta din lemn. Din momentul in care am terminat bicicleta si pana azi am reusit sa rulez cu aceasta peste 500 de kilometri, folosind-o in plimbari sau facand chiar piata ori de cate ori vremea imi permitea”, a spus Sandor Czirjak pentru un ziar clujean.

CS Cluj

 

Pana si cei de la Discovery, au fost impresionati de povestea clujeanului si au facut un documentar ce poate fi vizionat aici: https://youtu.be/yR6r_HB8k8Y.