Sfaturi practice
Cum iti pregatesti bicicleta pentru depozitare (iarna)?
Ti-ai pregatit bicicleta pentru depozitarea din extrasezon? Daca nu, da-i bicicletei tale acea dragoste extra și pregateste-o pentru hibernare. Iti vei fi recunoscător la primavara!
In primul rând trebuie spălată și curățata foarte bine.
Exista câteva aspecte importante de care trebuie sa țineți cont atunci când depozitați bicicleta iarna, astfel încât sa fie gata pentru pedalat când va veni vremea mai calda.
Iata un ghid de câțiva pași pentru o depozitare corecta și bicicleta va fi pregătită pentru noul sezon:
1. Umflati rotile
In cazul în care nu depozitați bicicleta suspendată de tavan sau perete, ci stand pe podea, atunci acest pas este foarte important.
Daca rotile sunt dezumflate, greutatea bicicletei va presa cauciucurile pe jante. Astfel, se vor deteriora în timp cauciucurile – cauciucul se va deteriora sau va apărea o zona mai slaba/sensibilă pe lateral.
Deci, asigurați-vă ca umflați rotile și verificati-le periodic, deoarece este posibil sa mai piardă presiune de-a lungul lunilor de iarna.
De reținut, dacă se dezumfla din cauza frigului, pereții laterali ai cauciucurilor s-ar putea sa crape când veți umfla iar rotile primavara.
Sfat: Presiunea optima din roti poate fi găsită pe lateralul cauciucurilor. De cele mai multe ori presiunea este exprimata în unități PSI (Pounds per Square inch).
2. Curatati bicicleta
Va aduceti aminte când ati cumpărat bicicleta? Strălucea și era super curata…dar sigur…a fost odată…nu mai este cazul. Biciclete se murdăresc!
Dar este posibil ca bicicleta sa aibă strălucirea de atunci… de când a fost noua. Dar doar printr-o spălare și curățare amănunțită.
Deci, înainte de a o depozita, bicicleta trebuie spălată și stearsa peste tot (cadru, roti, ghidon, manete, manșoane, sa, transmisie…și bine-nțeles trebuie curățat foarte bine lanțul și apoi uns).
Este importanta și curățarea/gresarea butucilor și a monoblocului pedalier, întrucât dacă exista apa/condens, va apare corodarea metalului (componentele nu se vor mai afla în mișcare pe o perioada lunga de timp).
Acelasi lucru este valabil și pentru furcile cu amortizor, mai ales cele cu arc.
3. Inspectati bicicleta
Acum ca bicicleta este curata, este ideal pentru a o inspecta și vedea dacă sunt defecte. Cu cât ati mers mai mult, cu atât sunt șanse sa fi apărut anumite probleme tehnice.
Incepeti prin a asculta dacă apar zgomote. Apoi verificați cadrul. Verificați dacă se văd crăpături, mai ales în zonele de sudura. Apoi inspectați rotile, cauciucurile, dar și frânele (plăcuțele de frână).
Verificati dacă sunt spițe slabe. Invartiti rotile și vedeți dacă oscilieaza.
Schimbatoarele trebuie sa stea detensionare, pentru ca arcul deraiorului sa nu isi piardă din elasticitate, iar maneta sa nu fie forțată.
Sfat: Daca vreți sa fiți siguri ca nu sunt probleme mai grave sau dacă nu știți sa faceți aceste operațiuni, duceți bicicleta într-un service profesional.
4. Lubrifiati cablurile și lanțul
Lubrifierea nu este opțională, este obligatorie. Lubrifierea/ungerea bicicletei previne coroziunea, dar protejează și părțile mobile de uzura excesivă, fiind cruciala pentru buna performanta a bicicletei pe termen lung.
Asigurati si lubrifierea cablurilor ce controleaza frânele mecanice sau schimbatoarele. (În cazul în care au deja o perioada de timp, aceastea ar trebui schimbate împreună cu cămășile de protecție).
Lantul trebuie uns pentru a preveni rugina (lanțul se unge doar după ce a fost curățat foarte bine).
Sfat: In cazul în care nu știți cum sa masurati uzura lanțului, a cablurilor, verificarea frânelor hidraulice, este indicată o diagnoza într-un service.
5. Acoperiti bicicleta
Incheind acești pași de baza, a venit timpul pentru “hibernare”. Chiar dacă pare ca nu i se întâmplă nimic dacă o țineți în apartament sau în garaj, este bine s-o acoperiți pentru a preveni particulele de praf sa compromită părțile mobile ale bicicletei.
6. Exemple: