Prima femeie care a facut inconjurul lumii pe bicicleta a fost Annie “Londonderry” Cohen Kopchovsky (1870–1947) – o tanara cu o gandire libera, cu spirit de antreprenor care s-a nascut intr-o familie de evrei din Riga (Letonia), in 1870 si a emigrat in Statete Unite inca de cand era copil.

In periplul ei Londonderry a primit o suma de bani pentru a face publicitate unei companii. Ea trebuia sa poarte o pancarta in calatoria ei pe bicicleta.
“Inconjurul lumii pe bicicleta” a fost calatoria ce a cosacrat-o, scriau ziarele de la acea vreme. Provocarea ei a fost de a inconjura globul cu bicicleta in 15 luni pentru un premiu de 5.000 $.  Proiectul a fost un test al capacitatii unei femei de a se descurca singura. In ciuda faptului ca nu mersese atat de mult pe bicicleta, ea a acceptat provocarea si a pornit la drum, startul fiind luat din Boston.

Dupa calatoria New York – Chicago, ea a schimbat fustele pentru un echipament de sport. Probabil, din cauza iernii a fost nevoie de schimbarea echipamentului cat si a traseului. Acesta s-a mutat de la vest la est cu directia Europa prin New York City. In data de 3 decembrie 1894 soseste in Le Havre, Franta. In ciuda dificultatilor birocratice, Londonderry a declarat ca, traseul parcurs prin Franța a fost punctul culminant al experienței ei. Ea a facut Parisul si Marsilia, in doua saptamani, apoi a trecut Mediterana pana in Egipt, unde a facut scurte excursii in jurul acestuia, dupa care a ajuns la Ierusalim si Yemen, inainte de a naviga la Colombo si Singapore.

Dupa ce a revenit in Statele Unite la San Fancisco, a plecat spre Los Angeles in 23 martie 1895, apoi El Paso si la nord de Denver unde a ajuns pe 12 august 1895. Pe drum, ea a incantat publicul cu povesti fanteziste din calatoriei ei. Dupa cele 15 luni, soseste in Boston la 24 septembrie. In ciuda criticilor cum ca, ea a calatorit mai mult “cu” o bicicleta decat pe una, Annie s-a dovedit a fi un ciclist formidabil la cursele locale.

Sursa: www.wikipedia.org