Istoria brandului Pegas a inceput  in anul 1972 la Uzina Mecanica Tohan. In acest an a fost lansat pe piata primul model pentru adulti. La doar trei ani diferenta, mai exact in 1975 sunt produse primele biciclete Pegas pentru copiii sub 10 ani si primele biciclete de camera. In anii ’80, seria Pegas se diversifica si  apar bicicletele cu mai multe viteze, printre care “Pegas 1027 Campion”, model ce avea cinci viteze.

In anii ’90 productia se dezvolta  si va fi produsa bicicleta de munte si cea pentru cros.  Cea de munte avea sa aibe 18 viteze si frane Cantilever, iar bicicletele de camera  aveau sa fie dotate cu bord electronic. Aflandu-se in perioada de tranzitie de dupa revolutie, productia acestor biciclete (ca multe alte produse fabricate in Romania) a stagnat. Pana cand, in anul 2012 antreprenorii Andrei Botescu si Alexandru Manda cu nostalgia acestui brand, cumpara marca Pegas si infiinteaza la Bucuresti “Atelierele Pegas”,  in care se reia productia de biciclete.

Sigla marcii, calul inaripat Pegas, este imprumutata din mitologia greaca ca „simbol al inspiratiei poetice”. Unul dintre sloganurile fabricii este luat dintr-o scrisoare a scriitorului francez Gustave Flaubert: „Pegas mai des merge decat galopeaza: tot talentul este sa stii sa-l strunesti ca sa mearga cu viteza dorita”. Curajul, iuteala si spiritul aventuros sunt cateva trasaturi definitorii de-ale Pegasului mitologic, imprumutate de producatorul de biciclete romanesti.

pegas 5 - Copy