Asa cum si noi la varsta copilariei ne-am bucurat de invatatul mersului pe bicicleta, asa si micutii nostri vor simti aceeasi bucurie cand vor trece la aceasta etapa. De aceea, noi adultii trebuie sa ne inarmam cu rabdare si sa trecem la treaba.
Cu siguranta ati auzit parinti ce isi pun intrebari atunci cand vine vorba de lectiile de invatare a mersului pe bicicleta. Pentru asta echipa noastra s-a gandit sa va raspunda la cateva dintre acestea. Cea pe care noi am considerat-o cea mai frecventa este:
Cand ne dam seama ca micutul nostru este pregatit sa inceapa?
In general, copiii prind cel mai bine miscarile intre varsta de 3 si 6 ani, insa acest lucru depinde foarte mult si de dezvoltarea fizica si psihica a copilului. De aceea, noi parintii nu trebuie sa ne panicam daca un bun echilibru il capata dupa aceasta varsta. La rapiditatea invatarii contribuie atat determinarea, cat si confortul pe care i-l da mersul pe bicicleta.
Cea de-a doua intrebare frecvent intalnita:
Care este bicicleta potrivita pentru copilul meu?
Noi va raspundem ca nu esxista o bicicleta speciala pentru copilul tau. Din orice bicicleta se poate face una speciala. Tot ce trebuie sa faci, este sa cumpari o bicicleta potivita cu varsta si inaltimea micutului tau, astfel incat atunci cand sta in sa, sa poata atinge si sa se poata sprijini cu picioarele pe pamant, cu genunchii usor indoiti. Bicicleta pe care o vei achizitiona, poate fi una normala, cu roti ajutatoare sau fara pedale. Cea din urma da un pic mai multa siguranta copilului pentru faptul ca atinge pamantul, insa se va putea spune ca a invatat sa mearga cu bicicleta abia dupa ce reuseste sa urce pe una cu pedale. Cand vei cumpara bicicleta, nu uita sa ii cumperi si accesoriile necesare (casca de protectie, cotiere si genunchere).
Dupa ce au fost stabilite momentul in care trebuie sa inceapa si cel in care am aflat care este bicicleta potrivita, vine si intrebarea:
Unde facem primele lectii?
Pentru a avea noroc de cat mai putine accidentari, vor trebui evitate parcurile si aleile aglomerate. Este bun un teren drept (fara gropi…:)), ba chiar asfaltat (daca acest lucru poate fi posibil).
Acum daca tot ne-am lamurit cu raspunsurile la intrebari, va propunem sa trecem la lectiile de invatare:
1. Importanta etapa de care copilul tau trebuie sa treaca, este aceea a ECHILIBRULUI. Primul lucru pe care trebuie sa il stie copilul tau ca sa poata merge cu bicicleta, este acela de a-si mentine echilibrul in sa. In cazul in care este o bicicleta fara pedale atentia se va focusa pe directie, insa daca bicicleta este una cu pedale atentia se va imparti (atat la pedale cat si la directie). Din acest motiv, timpul de invatare se poate prelungi un pic.
Incepe lectia: Scoate pedalele si rotile ajutatoare de la bicicleta; Coboara saua astfel incat micutul sa atinga solul cu picioarele; Pe masura ce invata sa-si mentina echilibru, incurajaza-l sa ridice picioarele de la sol pentru cateva secunde; Incurajaza-l sa priveasca inainte si nu catre rotile de la bicileta (trebuie sa faca acest lucru pentru a capata mai multa stabilitate); Dupa mai multe etape de exersare micutul isi va putea mentine echilibru timp indelungat.
2. Etapa a doua este cea in care micutul invata sa puna FRANA.
Pentru ca ne-am asigurat de mentinerea echilibrului, acum va trebui sa-l invatam sa puna si frana cand este cazul. In prima faza sa nu va mirati ca ei au tendinta de a pune frana cu piciorul (nu vorbim de frana de picior de la bicileta), ci coborarea acestora pe pamant si franarea cu incaltamintea. Dupa mai multe explicatii si exersari pe distante mai lungi, vom observa ca micutul va reactiona si va pune frana de mana / de picior in mod corect.
3. O ultima etapa, dar nu cea de pe urma, este ce-a in care trebuie sa le tinem LECTIA DE CIRCULATIE.
Acum ca au invatat sa-si mentina echilibrul, sa puna corect frana, de ce nu i-am lua cu noi in parc la o plimbare?
Vom face asta, dar nu inainte de a le explica regulile de circulatie pe care un biciclist trebuie sa le urmeze atunci cand iese pe alei sau pe pistele pentru biciclisti. Noi va amintim doar cateva dintre acestea:
-O regula obligatorie atunci cand ne deplasam cu bicicleta, este aceea de a purta casca de protectie;
-Traversarea strazii sau aleii se face abia dupa ce ne-am asigurat atat in partea stanga cat si in partea dreapta. De preferat ar fi, ca traversarea sa se faca impingand bicicleta, nu stand in sa.
-Cand ne apropiem de un grup sau de un loc aglomerat, ar fi bine sa ne facem simtita prezenta printr-un claxon. Astfel pot fi evitate accidentarile.
Odata ce prichindeii au deprins miscarile, cu siguranta ele nu vor fi uitate si mai mult de atat ele vor fi transmise si mai departe.
In speranta ca v-au fost utile aceste informatii echipa noastra va doreste sa petreceti cat mai mult timp in natura si va ureaza:
Spor la pedalat!