Conform legislatiei rutiere in vigoare, persoanele care vor sa mearga cu bicicleta pe drumurile publice trebuie sa aiba cel putin 14 ani, sa aiba asupra lor actul de identitate si este recomandabil sa poarte o casca de protectie. De asemenea, bicicletele trebuie sa fie dotate cu faruri si dispozitive reflectorizante fluorescente (ochi-de-pisica), fara de care circulatia pe timp de noapte este interzisa.

Bicicletele cu care se circula pe drumurile publice trebuie sa aiba:

 • un dispozitiv eficient de franare;
 • un sistem adecvat de directie;
 • un sistem de avertizare sonora;
 • lumina alba/galbena in fata si o lumina rosie in spate, cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de aceeasi culoare;
 • elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie, care, in miscare, sa formeze un cerc continuu, fixate pe spitele rotilor.

Regulamentul prevede ca biciclistii sa circule doar pe drumuri ce au amenajata o pista de biciclete, iar in cazul in care aceasta lipseste, atunci biciclistii pot circula pe acostament (fasia laterala de langa drum), in sensul de mers, daca nu exista pericole.

Interdictii impuse prin lege biciclistilor

Biciclistilor le este interzis sa invete sa conduca o bicicleta pe drumurile intens circulate. Totodata, acestia n-au voie sa circule pe sectoarele de drum cu acces interzis bicicletelor. Biciclistii trebuie sa aiba asupra lor actul de identitate.

Nu se poate circula cu bicicletele pe trotuare – in lipsa pistelor special amenajate – sau pe partea carosabila a drumului – daca exista o cale laterala, o poteca sau un acostament ce pot fi folosite. Biciclistii n-au voie nici sa umble pe aleile din parcuri/gradini publice, exceptand cazurile in care circulatia pietonilor nu este incomodata.

Cei aflati sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora n-au voie sa umble pe bicicleta.

Cateva din interdictiile pe care le au biciclistii:

 • sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale;
 • sa circule in paralel (exceptand competitiile sportive organizate);
 • sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care stanjenesc/pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;
 • sa circule atunci cand drumurile sunt acoperite cu polei, gheata sau zapada;
 • sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura/acostament (exceptand cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru a vira la stanga);
 • sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;

Persoanele care nu respecta normele impuse circulatiei risca sa primeasca intre 6 si 8 puncte-amenda (adica intre 585 si 780 de lei). In prezent, un punct-amenda are valoarea de 97,5 lei, iar de la 1 iulie aceasta va fi de 105 lei.