Dupa cum bine stim, pentru iubitorii sportului pe doua roti, bicicleta este un obiect de suflet si de cele mai multe ori este si un obiect in care se investesc foarte multi bani. De aceea, ar fi foarte bine ca pe langa costurile de achizitie a bicicletei, costurile de intretinere si mentinere la standarde ridicate, sa luam in calcul si costurile sistemelor antifurt.

Cand facem alegerea unui antifurt va trebui sa tinem seama de cateva crtiterii si anume: Nivelul de securitate (in principiu gradul de securitate se gaseste inscriptionat pe/in cutie); Marime (un antifurt cu un diametru mai mare are avantajul ca poate fi folosit pentru a lega bicicleta de o varietate mai mare de obiecte); Greutate (desi ar fi super sa fie cat mai usor, din pacate un sistem antifurt bun este de regula ceva mai greu); Usurinta de montare (la antifurturi dureaza destul de mult sa legi bicicleta, daca sistemul nu este unul de tip comod).

Cand vine vorba de nivelul de protectie, putem spune ca pe piata se gasesc sisteme antifurt cu nivel de protectie ce porneste de la o cota de 0-2/10 pana la nivel de protectie de 10/10.

Noi vom enumera doar cateva exemple dintre acestea, urmand ca alegerea sa fie facuta in functie de bicicleta, dar si de bugetul fiecaruia.

Antifurtul cu nivel de protectie de 0-2/10 este cel cu cablul de otel, care este alcatuit din mai multe sarme impletite sau alaturate. Nivelul de protectie este mediu, insa el poate creste pe masura ce creste grosimea cablului. Trebuie precizat ca un astfel de cablu poate fi taiat cu foarfeca cu parghie. Greutatea unor astfel de cabluri variaza intre 0.40 – 0.80 kg, iar ca si grosime ele pot fi intre 8 -25 mm.

Antifurturile cu nivel de protectie 3-7/10 sunt cele cu lant sau cu protectie de otel, impreuna cu cele cu lant si lacat. Ca si greutate acestea au peste 1 kg, dar ofera un grad de securitate ridicat. Otelul din care este confectionat lantul, cat si distantele dintre verigi sunt cele ce dau o mai mare putere unui astfel de sistem. Acest tip de antifurt poate fi taiat  doar cu flexul.

Antifurturile cu nivel de protectie 8-9/10 sunt cele in forma de U sau cele denumite “D-Lock”. Aceste tipuri de antifurturi sunt realizate dintr-un material de ultima generatie (kryptonita) si au un nivel ridicat de protectie. Pe langa avantajele ce le prezinta, trebuie spus ca sunt si dezavantaje. Dintre acestea am putea enumera: greutatea (de aproximativ 2 kg.) si incomoditatea la stocare (nu se poate compacta). Materialul din care este confectionat, a eliminat posibilitatea de taiere a unui sistem antifurt.

Am ajuns si la sistemele de protectie de 10/10. Acestea sunt cu cifru sau cu cheie. Cum inca nu s-a inventat sistemul antifurt perfect, vom afla ca si la acestea am putea intalni mici dificultati. In cazul in care vom stoca bicicleta peste iarna ar trebui sa fim atenti la cifru pentru a nu-l da uitarii (perioada rece fiind destul de lunga) si totodata atentia nostra ar trebui sa fie si la “prietenii binevoitori”, care pot introduce in sistemele cu cheie, diverse obiecte ce pot impiedica deschiderea.

In speranta ca va sunt utile informatiile date, ambike.ro va ureaza:

Spor la pedalat!